Skip to content

Τα στιβάνια του παππού

“Τα στιβάνια του παππού” είναι ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους.
Θα πει κάποιος πως όλα τα παραμύθια μπορούν να διαβαστούν και από μεγάλους. Σίγουρα. Αλλά το συγκεκριμένο σε γειώνει μαζί με τα στιβάνια του. Σε κάνει να νιώθεις πως είσαι σε επαφή με τις ρίζες σου. Άλλωστε αυτός είναι ένας από τους λόγους που δημιουργήθηκαν αυτά τα βαριά υποδήματα.
Ο Γιάννης Μεγαλακάκης, αποτύπωσε με πολλή γλυκύτητα και μελάνι την ιστορία του Βιτσέντζου και η εικονογράφος, Δήμητρα Πέππα άπλωσε με χρώμα όλα τα συναισθήματα του μικρού ήρωα αλλά και ενός παιδιού.

1c-1

Αγαπημένη λέξη μου έγινε τ’όνομά σου

Το δεύτερο βιβλίο του Γιάννη Μεγαλακάκη.Είναι αφιερωμένο στον μεγάλο στοχαστή Νίκο Καζαντζάκη έχει τίτλο «Αγαπημένη λέξη μου έγινε το όνομά σου» Το βιβλίο περιλαμβάνει μαντινάδες μέσα από τις οποίες υμνεί τον έρωτα με έναν δικό του τρόπο. Βαθειά φιλοσοφημένα λόγια διατυπωμένα με μια ντροπαλή σεμνότητα και κραυγαλέα σιωπή.Λόγια ψυχής που αποκαλύπτουν εκρηκτικά συναισθήματα κι εκείνη την αιώνια πάλη ανάμεσα στην καρδιά και τη λογική. Το βιβλίο προλογίζει ο ηθοποιός και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης Μιχάλης Αεράκης.
Κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2015 από τις εκδόσεις CaptainBook.
Σκίτσο εξωφύλλου: Σχεδίασε με μολύβι και κάρβουνο η ζωγράφος Σωτηρία Κανδυλώρου.
Επεξεργασία φωτογραφιών: Επιμελήθηκε η φωτογράφος Δήμητρα Παναγοπούλου.

aiones

Χορεύω αιώνες στην Κρήτη

Στο «Χορεύω αιώνες στην Κρήτη», ο θεατής παρακολουθεί ένα οδοιπορικό-ντοκουμέντο σε ολόκληρη την Κρήτη.Στην ταινία χορεύουν ηλικιωμένοι αλλά και νέοι χορευτές σπάνιους τοπικούς χορούς.Μας εξηγούν και μας περιγράφουν οι ίδιοι τα παλιά γλέντια, τους χορευτές, τους παλιούς μουσικούς και για πολλά άλλα. Κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι μας μιλάνε στην ταινία δεν υπάρχουν πια στην ζωή. Θα μας μείνει αξέχαστη η ζεστή αγκαλιά που μας πρόσφεραν, ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες των σπιτιών τους αλλά κυρίως των καρδιώντους.
Παράλληλα παρακολουθούμε στην ταινία και τις σημαντικότερες χορευτικές στιγμές της Ομάδας Έκφρασης Κρητικών Χορών Γιάννη & Γιώργου Μεγαλακάκη από παραστάσεις, σεμινάρια και πρόβες μεταξύ των ετών 2006 – 2011.Είναι ένας τρόπος για να πιάσουμε ξανά το νήμα της παράδοσης και να το αφήσουμε να μας οδηγήσει σ’ έναν τόπο γόνιμης συνάντησης του χθες με το σήμερα.Κυκλοφορεί από το 2011. Διανέμεται μόνο στις παραστάσεις , στα μαθήματα , στα σεμινάρια των αδερφών Μεγαλακάκη και είναι μια παραγωγή των ίδιων.

287660_1835124209934_6809807_o

Χορογράφοντας

Μία πρωτότυπη ιδέα στην οποία οι μαντινάδες, οι σκέψεις και ο τρόπος γραφής του Γιάννη Μεγαλακάκη συνυπάρχουν με φωτογραφίες χορού.Πρόκειται για ένα βιβλίο που περιέχει και σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό (DVD+CD) με θέμα την κρητική μουσικοχορευτική παράδοση.Η φροντίδα της έκδοσης ανήκει στη ζωγράφο-χαράκτρια Ρουμπίνα Ρόκου -Σαρελάκου και το φωτογραφικό υλικό είναι επιλογές από μαγνητοσκοπήσεις της ίδιας. Η καλλιτεχνική επιμέλεια και η σελιδοποίηση είναι της Κατερίνας Καλπούζου.
Ο χορευτής συναντάει τον ποιητή και αντίστροφα. Τα τυπογραφικά στοιχεία αντιστοιχούν στη ρομαντική διάθεση του ποιητή και οι εικόνες στη δυναμική κίνηση του χορευτή. Ο χορός και η μαντινάδα είναι τρόπος ζωής και από τα πιο ζωντανά στοιχεία της κρητικής παράδοσης.
Το βιβλίο προλογίζει ο γνωστός στιχουργός Κώστας Φασουλάς.
Κυκλοφορεί από το 2010 από τις εκδόσεις Δοκιμάκης.

%ce%bf%cf%84%ce%b1%ce%bd-%ce%b1%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%89-%ce%ba%cf%81%ce%b7%cf%84%ce%b7

Όταν ακούω Κρήτη

Αποτελεί σπουδαίο εγχειρίδιο για την προβολή και ανάδειξη πολλών άγνωστων πτυχών της κρητικής μουσικοχορευτικής παράδοσης, αφού περιέχει οδοιπορικό – ντοκουμέντο σε ολόκληρη την Κρήτη, από το Καστέλι Κισσάμου έως την κάτω Ζάκρο στην Ανατολική Κρήτη, γεγονός που πραγματοποιείται για πρώτη φορά από χοροδιδασκάλους.Ο Γιάννης και ο Γιώργος Μεγαλακάκης είναι οι πρώτοι που ταξίδεψαν σε ολόκληρη την Κρήτη για να συλλέξουν στοιχεία και πληροφορίες για τους χορούς της Κρήτης. Παρέες μας τραγουδούν τα γνήσια ριζίτικα τραγούδια στον Αποκώρονα Χανίων, μας διηγούνται ιστορίες απλοί αλλά γνήσιοι μερακλήδες από τα Σφακιά, την Κίσσαμο στα Ανώγεια, στο Αμάρι, στην Μεσσαρά, στην Σητεία, στην Ιεράπετρα και σε άλλα πολλά μέρη. Παρουσιάζονται 19 κρητικοί χοροί, από τους πλέον διαδεδομένους μέχρι τους πιο σπάνιους τοπικούς χορούς, οι οποίοι καλύπτουν γεωγραφικά ολόκληρη την Κρήτη . Οι μουσικοί χρησιμοποιούν μεγάλο αριθμό παραδοσιακών οργάνων και πάνω σε παραδοσιακούς σκοπούς δίνουν τις δικές τους ερμηνείες. Οι μουσικοί συνοδεύουν ιστορίες που ακούγονται στο βίντεο. Η εικόνα λειτουργεί σαν σκηνικό στο χορό.
Tο σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό το οποίο κυκλοφορεί από το 2006, από την δισκογραφική εταιρεία ΣΕΙΣΤΡΟΝ σε μορφή κασετίνας ( 2 DVD ,1 CD και ενημερωτικό έντυπο).
Παρουσιάζει την παράσταση: «ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΩ ΚΡΗΤΗ» η οποία πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Νέου Μουσείου Μπενάκη [Πειραιώς] στις 19 Μαρτίου 2005 με πολύ μεγάλη επιτυχία.

205220_1019046608504_7483946_n

10 χρόνια δράσης της ομάδας έκφρασης Γιάννη & Γιώργου Μεγαλακάκη
10 χρόνια…

Ο Γιώργος υπηρετούσε την στρατιωτική του θητεία στην Κύπρο,όταν άκουσε από το τηλέφωνο, ότι ήρθε ο καιρός να ξεκινήσουμε το δικό μας ταξίδι στην τέχνη του κρητικού χορού εκφράζοντας την ψυχή μας ,μέσα από όλα αυτά που μας δίδαξε το μεγαλύτερο σχολείο της ζωής…ο πατέρας και η μητέρα μας…Ανταμώσαμε σπουδαίους καλλιτέχνες,επιστήμονες…χορέψαμε μπροστά σε χιλιάδες κόσμο… είχαμε στο πλευρό μας σπάνιους ανθρώπους που ιδρώσανε μαζί μας… νιώσαμε δάκρυα ,αναστεναγμούς,ευχές να μας αγκαλιάζουν και να μας δίνουν κουράγιο να συνεχίσουμε…ταξιδέψαμε σε άλλες εποχές μέσα από οδοιπορικά και καταγραφές στα ιερά χωριά της Κρήτης…διαμορφώσανε τον χαρακτήρα μας ,μερακλίδες που τώρα μας καμαρώνουν από ψηλά…κάποιες μελωδίες δώσανε την εντολή στην καρδιά και στο νού , να γεννήσουμε χορευτικές κινήσεις με τις οποίες καταφέρνουμε να λυτρώνουμε την αγωνία ,το παράπονο ,την μοναξιά ,τον πόνο και τη χαρά μας…Μετά από 10 χρόνια έχουν αλλάξει πολλά…ένα μυστήριο συναίσθημα όμως δεν έχει αλλάξει……Όταν σφίγγω το χέρι του και τον κοιτάζω στα μάτια αισθάνομαι κάθε φορά το ίδιο…ευλογημένε μου αδερφέ ,αυτή η εικόνα …πιασμένοι να χορεύουμε μας ακολουθεί από 5 χρονών… γίναμε άντρες…να γεράσουμε έτσι θέε μου…καλοστρατιά μας …

Ενημερωθείτε εδώ!
Μάθετε πρώτοι τα νέα μας!
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας.