Η πρώτη επίσημη προβολή της ταινίας πραγματοποιήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2011 στο Ευγενίδειο Ίδρυμα – Πλανητάριο στην Αθήνα με τεράστια επιτυχία.Στην παρουσίαση μίλησαν για την ταινία και για το έργο των αδερφών Μεγαλακάκη οι :
Ειρήνη Λουτζάκη – Αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας , Αντώνης Τσάβαλος – Σκηνοθέτης της εκπομπής «Ελλήνων Δρώμενα» στην ΕΡΤ3 και ο Νίκος Καρέλης – εκδότης του περιοδικού Στιγμές.
Ακολούθησαν προβολές της ταινίας σε επιλεγμένους πολιτιστικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα :
Χανιά , Kέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου – Μεγάλο Αρσενάλι
Λάρισα , Αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης
Μήλος , Συνεδριακό Κέντρο Μήλου
Σαντορίνη, Μέγαρο Γκύζη
Αργυρούπολη – Αθήνα , Συνεδριακό Κέντρο Μίκης Θεοδωράκης
Κύθηρα, Πολυχώρος Τέχνης και Εκπαίδευσης Ζείδωρος
Ιωάννινα, Θέατρο Πολυθέαμα
Χαλκίδα, Θέατρο Παπαδημητρίου
Λειβαδιά, Συνεδριακό Κέντρο Κρύας , Λειβαδιά
Καλαμάτα, Αμφιθέατρο Φιλαρμονικής
Λαμία , Φεστιβάλ Οίτης
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ:
Στο «Χορεύω αιώνες στην Κρήτη», ο θεατής παρακολουθεί ένα οδοιπορικό-ντοκουμέντο σε ολόκληρη την Κρήτη, από την Κίσσαμο έως την κάτω Ζάκρο στην Ανατολική Κρήτη. Στην ταινία χορεύουν ηλικιωμένοι αλλά και νέοι χορευτές σπάνιους τοπικούς χορούς.
Μας εξηγούν και μας περιγράφουν οι ίδιοι τα παλιά γλέντια, τους χορευτές ,τους παλιούς μουσικούς και για πολλά άλλα. Επίσης παρέες μας τραγουδούν τα γνήσια ριζίτικα τραγούδια. Κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι μας μιλάνε στην ταινία δεν υπάρχουν πια στην ζωή. Θα μας μείνει αξέχαστη η ζεστή αγκαλιά που μας πρόσφεραν, ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες των σπιτιών τους αλλά κυρίως των καρδιών τους.
Παράλληλα παρακολουθούμε στην ταινία και τις σημαντικότερες χορευτικές στιγμές της Ομάδας μας από παραστάσεις, σεμινάρια και πρόβες τα τελευταία 5 χρόνια.
Είναι ένας τρόπος για να πιάσουμε ξανά το νήμα της παράδοσης και να το αφήσουμε να μας οδηγήσει σ’ έναν τόπο γόνιμης συνάντησης του χθες με το σήμερα.
Στην ταινία παρακολουθούμε πλάνα από:
-Το οδοιπορικό το οποίο πραγματοποιήσαμε στην Κρήτη τον Δεκέμβριο του 2004 μαζί με την σκηνοθέτη Νάνσυ Μπινιαδάκη .
-Σπάνιο κινηματογραφικό υλικό αγνώστου αμερικανού σκηνοθέτη ο οποίος επισκέφτηκε την Κρήτη το 1941 και κατέγραψε στιγμές καθημερινότητας στο χωριό Βορίζα Ηρακλείου.
- Την εκδήλωση η οποία διοργανώθηκε το 1987,απο το Σωματείο: «Λαϊκή Βιβλιοθήκη Παλαιών Ρουμάτων» με στόχο να καταγραφούν οι παλιοί χορευτές των Παλαιών Ρουμάτων της επαρχίας Κισσάμου Χανίων.
-Η ταινία περιέχει σπάνιες φωτογραφίες από το χωριό Κριτσά της επαρχίας Μιραμπέλου Λασιθίου και σπάνιο φωτογραφικό υλικό, στο οποίο βλέπουμε παλιούς Ανωγειανούς μερακλήδες όπως ο Μανώλης Πασπαράκης «Στραβός» ο Μανώλης Σταυρακάκης «Μερτζάνης», ο Χαραλάμπης Σκουλάς «Χουμάς», ο Μιλτιάδης Ξυλούρης και άλλους.
Τα παιδικά μου μάτια κατέγραψαν την γιαγιά μου την Ελένη να τραγουδάει όταν είναι μόνη, τον πατέρα μου να κλαίει για πρώτη φορά στη ζωή του όταν «αποχαιρετούσε» τον παππού μου και μαζί του ολόκληρη η επαρχία Αποκορώνου.Είδα την μητέρα μας να θυσιάζεται για να μπορούμε εμείς να εκφράζουμε την ψυχή μας μέσα από τον χορό.Είδα τα άγια μάτια του Κώστα Μουντάκη να χαμογελάνε από ικανοποίηση όταν του παράγγειλα τον σκοπό του Ροδινού για να χορέψουμε. Μεγαλώνοντας για να χορέψω ήθελα να πιάνω μόνο τα σίγουρα χέρια του δίδυμού μου.Συνειδητοποίησα από νωρίς ότι η Κρήτη θα γίνει η αιώνια ερωμένη μου.Γι’ αυτό της δόθηκα ψυχή και σώμα, της αφιερώθηκα.Με τον δίδυμό μου να φωτίζει τα σκοτάδια μου, ταξιδεύουμε αγκαλιά στο πέλαγος της τέχνης του κρητικού χορού. Ένα ταξίδι με πολλές φουρτούνες, λαχτάρες, όνειρα, συγκινήσεις και αποκαλύψεις. Είμαστε ευτυχισμένοι όταν χορεύουμε και όταν διδάσκουμε.Παράλληλα βαραίνει τον ψυχισμό μας μία τεράστια αγωνία για το τί θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές.
Γιατί η παράδοση έχει νόημα μόνο όταν εμπεριέχει και το παρόν. Αυτό σημαίνει για εμάς παράδοση: κάτι που έρχεται από παλιά, αλλά έχει και σήμερα τη δύναμη να σε συγκινεί.Ποθούμε αυτή η πανάρχαιη πολιτιστική μας ρίζα να μεγαλώνει, να δυναμώνει και να καθοδηγεί στη φωτισμένη στράτα της δημιουργίας και τους μεταγενέστερους.Η καταγραφή των χορών για εμάς εδώ και αρκετά χρόνια είναι η σημαντικότερη δραστηριότητα που έχουμε αναπτύξει, διότι μας ενδιαφέρει ο αληθινός τρόπος έκφρασης των κρητικών χορών και τα συναισθήματα που νιώθουμε για κάθε χορό ξεχωριστά. Η πηγή για την ατόφια και αυθεντική έκφραση των κρητικών χορών, είναι τα χωριά και οι επαρχίες της Κρήτης.Αντιμετωπίζουμε την τέχνη του κρητικού χορού ως ένα ζωντανό στοιχείο, το οποίο από γενιά σε γενιά εκφράζεται με διαφορετικό τρόπο.Οι παλαιότεροι χορευταράδες ήταν αληθινοί όταν χορεύανε. Έτσι και εμείς σήμερα πρέπει να το παραδώσουμε στους επόμενους, με αγάπη και ειλικρίνεια.
Στην ταινία θα δείτε αυθεντικούς ανθρώπους που κατά καιρούς έχουμε ανταμώσει στις έρευνές μας, να τραγουδάνε, να χορεύουν, να λένε μαντινάδες, να μας μιλάνε για την ουσία της ζωής και να μας προβληματίζουν για το μέλλον.Κάποιοι από αυτούς, δεν υπάρχουν πια στην ζωή.Υπάρχουν όμως μέσα μας και κάθε φορά που χορεύουμε νιώθουμε να μας κοιτάνε και να περιμένουνε κάτι και από εμάς.Κάτω από το αυστηρό βλέμμα τους, σας παραδίδουμε τη νέα μας έκδοση «Χορεύω αιώνια στην Κρήτη» και τους υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε αυτό το ιερό χρέος που έχουμε απέναντί τους.
Γιάννης Μεγαλακάκης
Τηλεοπτικό Spot
Τηλεοπτικό Ρεπορτάζ