Η φιλοσοφία μας στην διδασκαλία των Κρητικών Χορών
Η καταγραφή των χορών για εμάς εδώ και αρκετά χρόνια είναι η σημαντικότερη δραστηριότητα που έχουμε αναπτύξει, διότι μας ενδιαφέρει ο αληθινός τρόπος έκφρασης των κρητικών χορών και τα συναισθήματα που νιώθουμε για κάθε χορό ξεχωριστά. Η πηγή για την ατόφια και αυθεντική έκφραση των κρητικών χορών ,είναι τα χωριά και οι επαρχίες της Κρήτης.Χωρίς καμία διάθεση νοσταλγικής, στείρας επιστροφής σ’ ένα παρελθόν που δεν υπάρχει, πιστεύουμε ότι μπορούμε, με αφορμή την κρητική μουσική και το χορό, να μιλήσουμε για την πιο άμεση, γνήσια και αποκαλυπτική σχέση με την τέχνη, για την συμμετοχή και τον αυτοσχεδιασμό.
Το φολκλόρ και η κακή αισθητική, είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της τέχνης.Δυστυχώς στον τομέα αυτό, τα περισσότερα κρητικά χορευτικά συγκροτήματα έχουν πολύ μακρύ δρόμο.Δεν μας ενδιαφέρει οι χορευτές μας να φοράνε όλοι ακριβώς την ίδια φορεσιά όταν παρουσιάζουμε κρητικούς χορούς. Άλλωστε σε ποια παρέα που θα χόρευε παλιά στην Κρήτη,οι άνθρωποι φορούσαν όλοι τα ίδια ρούχα;Δεν πραγματοποιούμε ομαδικές φιγούρες στους κρητικούς χορούς, διότι πολύ απλά, δεν έχουν καμία σχέση με την χορευτική παράδοση της Κρήτης.Εστιάζουμε πάρα πολύ στο αυτοσχεδιαστικό ταλέντο και χορευτική ικανότητα του κάθε χορευτή μας.Έχουμε στόχο την ουσιαστική ανάδειξη και προβολή της τέχνης του κρητικού χορού.Θέλουμε να παρουσιάσουμε μια άλλη Κρήτη, την αληθινή, αυτή που δεν έχει σχέση με τον τουρισμό και το φολκλόρ. H έρευνά μας, πραγματοποιείται σε όλη το νησί.Μας ενδιαφέρει να έρθουμε σε επαφή με τους αυθεντικούς δημιουργούς, χορευτές και μουσικούς.Να αναδείξουμε τη φιλοσοφία του κρητικού χορού.
Αντιμετωπίζουμε την τέχνη του κρητικού χορού ως ένα ζωντανό στοιχείο, το οποίο από γενιά σε γενιά εκφράζεται με διαφορετικό τρόπο.Τα βασικά βήματα των κρητικών χορών δεν αλλάζουν με το πέρασμα των χρόνων. Αλλάζουν όμως οι αυτοσχεδιασμοί, η φαντασία του κάθε χορευτή. Αυτό έχει να κάνει και με την αλλαγή γενικότερα του τρόπου ζωής του ανθρώπου. Σήμερα δεν μπορούμε να χορέψουμε με το ύφος που χορεύανε το 1920, γιατί έχω γαλουχηθεί με τελείως διαφορετικές συνθήκες. Μπορούμε να ερευνήσουμε όμως τους παλιούς χορευτές, να συγκινηθούμε ,να εμπνευστούμε και να δημιουργήσουμε το δικό μας χορευτικό ύφος.Μας έχει συμβεί πολλές φορές, μετά από μια καταγραφή ή συνέντευξη με έναν παλιό μερακλή, μετά όταν τύχει και χορέψουμε, να δημιουργήσουμε μια φιγούρα αυθόρμητα, επηρεασμένοι από τα λεγόμενά του και την γενικότερη εμπειρία που ζήσαμε κοντά του.Υπάρχει μία μυστήρια σύνδεση με το παρελθόν, τους προγόνους μας σε κάθε γωνιά της Κρήτης, την στιγμή που τα πόδια μας χορεύουν τα βήματα, τα οποία έχει χορέψει χιλιάδες χρόνια πριν αυτός ο λαός.Διδάσκουμε την ιστορία του κάθε χορού, τις παραλλαγές από νομό σε νομό. Συζητάμε με τους μαθητές για τους κρητικούς καλλιτέχνες τους παλιούς αλλά και τους νεότερους, τα κρητικά παραδοσιακά ,μουσικά όργανα.Οι μαθητές μας παρακολουθούν συχνά καταγραφές δικές μας από επιτόπιες έρευνες που πραγματοποιούμε στα χωριά της Κρήτης ή καταγραφές άλλων ερευνητών. Διδάσκουμε πάνω από 20 κρητικούς χορούς και τις παραλλαγές τους.