Skip to content

«Δεν ελπίζω τίποταδεν φοβούμαι τίποταείμαι λέφτερος» 

Μία σπάνια παράσταση κρητικών χορών αφιερωμένη στην ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
από την Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών Γιάννη και Γιώργου Μεγαλακάκη.
Η  επαναστατική φράση του Νίκου Καζαντζάκη μετουσιώνεται σε μία σπάνια παράσταση κρητικών χορών αφιερωμένη στην ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ .
Οι TIMES του Λονδίνου τόνιζαν: “Η Μάχη της Κρήτης υπήρξε το συναρπαστικότερο γεγονός του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και η αποθέωση του ανθρώπινου ηρωισμού”.

Σάββατο 19 Μαΐου , ώρα 21:30
ΓΥΑΛΙΝΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ 

Σήμερα σε μια δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα και τους Έλληνες, η κορυφαία αυτή στιγμή της ιστορίας μας, οφείλει να λειτουργήσει ως έμπνευση και κίνητρο.
Για να διαψεύσουμε όσους αμφισβητούν τη χώρα μας και να  αποδείξουμε ότι την κρίσιμη ώρα μπορούμε να ενώνουμε τις δυνάμεις μας, να αγωνιζόμαστε με ομοψυχία και πίστη, να πετυχαίνουμε στόχους που φαίνονται αδύνατοι.
Τώρα, περισσότερο από ποτέ είναι ανάγκη να αξιοποιήσουμε την πολύτιμη αυτή κληρονομιά, ως πηγή έμπνευσης για να κερδίσουμε το σεβασμό και κυρίως το παρόν και το μέλλον που μας αξίζει.
Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί ως τώρα για τη μάχη της Κρήτης! Κάθε άνθρωπος που συμμετείχε είχε ή έχει να πει τη δική του ιστορία, όπως ο ίδιος τη βίωσε.

77 χρόνια μετά , οι κρητικοί δεξιοτέχνες χορευτές Γιάννης και Γιώργος Μεγαλακάκης μαζί με 25 χορευτές και 5 μουσικούς επί σκηνής προσεγγίζουν με το δικό τους τρόπο εκείνες τις ημέρες που η αγριότητα του πολέμου από την μία και η απαράμιλλη ανοιξιάτικη ομορφιά του κρητικού τοπίου από την άλλη, δημιουργούν μία άκρως σουρεαλιστική κατάσταση η οποία εμπνέει τους δημιουργούς της παράστασης.Πρόκειται για μία παράσταση γεμάτη κρητική μουσική, χορό, τραγούδι, φράσεις, ποίηση, αφηγήσεις , μαρτυρίες αλλά και εικόνες, τοπία, ανθρώπους, από την Κρήτη που θα προβάλλονται παράλληλα στην οθόνη.

Βομβαρδισμοί, εκτελέσεις , βασανισμοί , κάψιμο χωριών , ορφανά παιδιά , μάνες μαυροφορεμένες , έρωτες που ο πόλεμος σταμάτησε απότομα , χοροί ,ριζίτικα, μαντινάδες που εμψύχωναν τον κρητικό λαό είναι τα σημεία αναφοράς και έμπνευσης μίας πρωτότυπης παράστασης η οποία έχει στόχο να περάσει το μήνυμα της ειρήνης.

Το πιο δυσάρεστο γεγονός στον κόσμο είναι ο «πόλεμος!»
Δεν συγκρίνεται με καμιά άλλη καταστροφή!

Δεν έχει σημασία ποιοι τον κάνουν και που, αφού είναι ΠΟΛΕΜΟΣ!
Πρέπει να σταματήσουν οι πόλεμοι και να κυριαρχήσει η ΕΙΡΗΝΗ!

Κυριαρχεί η απόλυτη ταύτιση των κινήσεων του χορευτή με τον ρυθμό και το συναίσθημα της μουσικής, αλλά και το αυτοσχεδιαστικό του ταλέντο, να δημιουργεί δηλαδή αυθόρμητα χορευτικές φιγούρες επηρεασμένος από τους μουσικούς.Ο θεατής έχει την ευκαιρία, να  παρακολουθήσει μοναδικές στιγμές καλλιτεχνικού διαλόγου χορευτών και μουσικών.

Στην εν λόγω παράσταση παρουσιάζονται πάνω από 16 κρητικοί χοροί από επίλεκτους χορευτές τους οποίους συνοδεύουν εξαίρετοι νέοι μουσικοί.Η κρητική μουσική παράδοση θεωρείται η πιο ζωντανή στον ελλαδικό χώρο γιατί, όχι μόνο συνεχίζει να εξελίσσεται και να ενσωματώνει δημιουργικά σύγχρονα μουσικά στοιχεία, αλλά παράλληλα καταφέρνει να εκφράζει και να σχολιάζει με ζωντανό τρόπο την σημερινή πραγματικότητα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ : 

Γιάννης & Γιώργος Μεγαλακάκης
Έρευνα – Επιτόπια καταγραφή – Σύλληψη – Iδέα παράστασης

 Γιάννης Μεγαλακάκης
Σκηνοθετική επιμέλεια – Φωτιστικός σχεδιασμός

Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών Γιάννη & Γιώργου Μεγαλακάκη
Κρητικοί χοροί 

Βασίλης  Λίνας
Σκηνοθεσία video – προβολών

Γυάλινο Μουσικό Θέατρο
Λεωφόρος Συγγρού 143 Ν. Σμύρνη
Κρατήσεις: 2109315600
http://www.gialino.gr/

Ενημερωθείτε εδώ!
Μάθετε πρώτοι τα νέα μας!
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας.